a photo

24.11.2023

Sunnuntain jumalanpalveluksia kuuntelemme useimmiten Suomen Raamatuopistolta klo 11.oo Radio DEIstä.

 

17.11.2023

Gideon tilaisuus Messukylän kirkossa.

Aiheena Gideonien lähettäminen, oma uskoontulo ja Jumalanpalveluksen merkitys.

06.11.2021

Gideonit hoitavat Raamattujakelua kouluissa, hotelleissa, sairaaloissa, armeijassa ja vankiloissa.

08.04.2020
Linkkejä, joista luettavaa, kuunneltavaa ja katsottavaa!
05.11.2015

Tule sinäkin!

CV Historia

1950-luku 

Kun evakkoperheen poika oppi lukemaan, niin kirjastonmamma oli purjeessa täyttyvien kirjastokorttien kanssa. Pian hän kuitenkin oppi varaamaan uusimmat tietokirjat "tiskin alle" tulevan kauppamiehen tarpeita varten. 

Kun rahaa ei pahemmin 50-luvulla taskuissa kilissyt, niin osto- ja myyntiliikkeestä tuli ensimmäisten kaupanteko-harjoitusten tyyssija. Sen mitä omisti, eikä tarvinnut, voi aina vaihtaa siihen mitä tarvitsi. 

Koulunkäynti alkoi Hyvinkäällä (-52) loistavasti, mutta ekaluokan primuksesta se alamäki sitten alkoi, päättyen keskikoulun kolmannelta keskeytykseen. 

Ensimmäinen todellinen kauppamieskokeilu alkoi vuosikymmenen lopulla, 14-vuotiaana, kun piti suorittaa jätskinmyyntiä junassa. Kuitenkin tuli monta päivää Hgin ja Riihimäen välillä, ettei viitsnyt lähteä Hesaan viemään muutamia jätskejä, ja kotona ei ollut pakastinta. Silloin toteutui sanonta "hullu mies Huittisista, syö enemmän kuin tienaa!"

1960-luku 

Helsingin yksityiseen kauppakouluun siirtyminen (-60) muutti sitten kaiken. 
Vuodessa suoritettiin 2-vuotisen kauppakoulun oppimäärä ilman kieliä. 
Kauppamiehenalku suoritti nuorinpana (15v.) oppilaana sen hyvin arvosanoin, vanhimman oppilaan ollessa 36 vuotias. Rehtori ja koulun omistaja oli Väinö A Tuuri ja hän opasti, että liike elämässä nuoren täytyy heti vaihtaa työpaikkaa, jos homma ei kehity tai johda eteenpäin.

Keväällä sitten Hyvinkään Renlundin varastomieheksi, ja syksyllä uuden Rake-rautakaupan myyjäksi 15-vuotiaana.

Kuorma-auto ajokortti ilmestyi sitten 18v synttäripäivän inssiajon perusteella, ja vapaaehtois-armeijaan lähtö tapahtui helmikuussa 1964. Armeija aika kirjurina on oma tarinansa, mutta paluu rautakauppaan kesti vain 2 viikoa, kun piti lähteä "reissu-kauppamiehen" hommiin.

Kun miehiä aina kiinnostavat nämä autot, niin kauppamiehen ensimmäinen oli OPEL REKORD vm 1961, joka kohta jäi isän käyttöön ja alkoi tämän vuosikymmenen kestänyt kolmen VOLVO AMAZONIN kausi.

 ENESTAM Ky toi Hugin kassakoneita, ja "Paragon-kuittien" aika oli ohi. Myynti oli tasaisen epätasaista, ja jotain uutta oli keksittävä!

Myyntiautomaatit olivat Suomessa vielä tuntemattomia 60-luvun puolivälissä. VENDCO CANTEEN Oy oli kuitenkin aloittanut niiden tuonnin amerikasta. Kauppamies hoksasi ilmoituksen tulevaisuuden toimialasta ja paikka nappasi kiinni. Pelikoneitakin tuotiin, mutta valtio sosialisoi alan Raha-automaatti yhdistykselle.
Kun Husqvarna alkoi valmistaa mikroaaltouuneja, niin kauppamies suunnitteli Suomen ensimmäiset automaattikahvilat ja -ruokalat, jotka käyttivät mikroaaltouunia. Tunnetuin ehkä oli Heinolassa mäen päällä ollut Shell-huoltoasema.
Koska kauppakouluni 80-vuotias rehtori oli opastanut, että nuoren pitää vaihtaa parin vuoden  päästä työpaikkaa, jollei selkeää nousua tapahdu.
 
Näin ollen seuraava paikkani olikin sitten HAMMAS Oy, jossa myin hammaslääkäreille kaikkea muuta, paitsi lääkkeitä. Samalla tuli perustettua v. 1969 ensimmäinen toiminimi, koska työ oli pelkästään provisiolla ja minulla oli myös muitakin myyntituotteita. 
Oma alueensa oli Helsingin seutu ja 5 muuta kaveria hoitivat muun Suomen. Nostimme myynnin muutamassa vuodessa moninkertaiseksi joten omistajat katsoivat meidän ansaitsevan liikaa. Pikku hiljaa porukka häippäsi ja minä viimeisenä.
 
Autoiluun tuli muutos, kun vauhdin hurman sijaan tuli kulkemisen edullisuus ja löytyi muutaman vuoden vanha Diesel Mersu 1965 mallia.
 
Seuraava paikkani oli ELECTROLUX KAHETE, jossa Ruotsista tuli kuormalavahyllyjä ja Suomesta rullaava arkistokaappeja. Kohtuullinen kiinteä palkka ja työympäristö ei kuitenkaan huvittanut, vaan muutaman vuoden jälkeen piti taas katsella uutta.
 
Jepualta MIRKA hiomatarvike-tehdas v. 1972 haki kiinteäpalkkaista myyntimiestä, mutta kun tiesin, että Pohjanmaalla ollaan nuukia, niin tarjosin heille, että minulle ei tarvitse maksaa palkkaa eikä kuluja! Sovitaan vaan kohtuullinen prosentti myynnistä.
Johtaja kysyi allekirjoitustilanteessa, että lähdenkö taas parin vuoden kuluttua, niin vastasin myöntävästi, jollei homma kehity. Sopimus tehtiin ja toin heille Keskon asiakkaaksi tullessani.
Ensimmäinen vuosi oli systeemin rakentamista ja meitä oli 2 myyntimiestä Suomessa. Tein heille myös mainoshommia laskutustyönä ja piirtämäni MIRKA logo on edelleen käytössä oheisen sivuston vasemmasssa yläkulmassa!
Homma sitten kyllä kehittyi hyvin ja pysyin siellä lähes 10 vuotta, sillä omistaja suvut investoivat vahvasti ja olivat  jo 2000 luvun alkupuolella jo pohjoismaiden suurin hiomatarvike-tehdas! Minulla oli oma myyntimies hoitamassa vähittäiskauppaa ja itse hoitelin teollisuus-asiakkaita.Tähän jaksoon liittyisi monta tarinaa, mutta jätetään sekin eri kertaan.
 
Jos nyt kuvittelit, että olisin jäänyt nauttimaan nousevista provisiotuloista, niin et voi pahemmin erehtyä.
70-luvun alkupuolella muutin Tikkurilasta Hyvinkäälle saneeraamaan isoisäni 50-luvulla rakennuttamaa pienkerrostaloa asunnoksi ja toimistoiksi. Siitä lisää RAKENTAMINEN osiossa.
Sitten myös piti perustaa sattuneesta syystä RIMEKO Ky siivoustarvike- ja koneliike.
Osakkuus Finikor ruoste-estolikkeestä ilmaantui ja sen myötä myös hallituspaikka kyseisessä keskusliikkeessä.
Myyntimiesten keskusjärjestön, Kauppa-Agentit ry:n ja Hyvinkää Yrittäjien hallituspaikat olivat jo rutiinia.
 

1980-luku

 
Kun yli 20 vuotta tätä tohinaa oli eletty, niin yllättäen tuli ajatus:
"Tätäkö tämä loppuelämä on?" 
Mitä sitten tapahtui, on kokonaan eri tarinan aihe, mutta lopputuloksena kuitenkin oli uskoontulo syksyllä 1982 ja muutto Tampereelle keväällä 1984!
 
UUSI KORTTIPAKKA OLI AVATTU JA UUDET KORTIT JAETTU!
 
Kauppamies suhaili Tampereelle keväällä 1984 vanhalla "nakumersulla" uusin ajatuksin.
Ei ollut velkaa, mutta eipä paljon rahaakaan!
 
Asetuimme Pispalaan saneeraamaan pientä asunto-osakeyhtiötä, joka on sitten taas ihan oman tarinansa aihe kohdassa RAKENTAMINEN
 
40-vuotispäivä lähestyi ja ajattelin kokeilla työpaikan hakemista lähinnä kristillisen toiminnan piiristä.
Monen "läheltä piti" tilanteen ja liike-elämän ikään vedottujen negatiivisten työpaikka vastausten jälkeen piti kääntää katse taas yritysmaailman.
 
Rakentaminen on aina ollut lähellä sydäntäni ja niin sitten otin vastaan MITTA-TALON talopakettien myynnin Pirkanmaalla. Nykyisin KASTELLI-taloina tunnettu perustui "pre-cut" järjestelmään, eli ei mitään elementtejä.
Huomasin kuitenkin nopeasti, että asiakkaat eivät hallinneet hyvin projektin loppuun viemistä, niin ryhdyin tarjoamaan "avaimet käteen" paketteja omaan laskuuni. Tarjosin ajatusta myös valmistajalle, mutta se ei heille käynyt, joten hylkäsin  pakettimyynnin ja ryhdyin rakennusurakoitsijaksi.
 
Rakentaminen on hienoa hommaa, kun siinä näkee kokoajan työnsä tuloksen nousevan. Kun "rupiselle" tontille iso kone pyyhkäisee tasaisen sokkelinpohjan ja SOKLEX  sokkelipaketti, jonka ensimmäisenä toin Tampereelle, nousee odottamaan talon "istutusta".
Olin kehittänyt järjestelmään osahinnoittelun, joten asiakas pystyi vaikuttamaan tehtäviin laite- ja tarvikevalintoihin rakentamisen kuluessa.
Näin meni mukavasti muutama vuosi, kunnes totesin, että opettaja vaimoni oli kesät vapaalla ja minä pitkää päivää töissä ja pikkuväkeäkin siunaantui.
Näin siis päättyi tämäkin episodi perheen hyväksi.
 
Koska tulevaisuuteen katsoessa kierrätystalous näyttäisi tarvitsevan asianmukaisia laitteita, niin päädyin perustamaan KONSE koneliikkeen.
Myimme DIXI hydraulipaalaimia Saksasta ja kotimaisia EKOMP paalaavia kontteja. Olimme kuitenkin 10 vuotta liian aikaisessa!
 

1990 luku

 
Ystäväni Tampereen Teknillisestä korkeakoulusta otti yhteyttä ja kysyi miten paalainkauppa käy?
Vastasin rehellisesti, ettei kehumista, niin hän pyysi käymään koululla, sillä heillä olisi uusi asia näytettävänä puhtaaseen veteen liittyen.
Tapaamiseen tuli ruotsalainen konsultti, jolla oli ajatus kaivovesien raudan poistoon.
Näin  syntyi OMAVESI OY,  johon tuli osakkaita Ruotsista ja Suomesta, professori puheenjohtajana ja minä toimitusjohtajana.
Vuokratilojen rakentaminen, rekrytoinnit ja tuotannon käynnistys otti aikansa, mutta Keran rahoituksella päästiin alkuun.
Kun nämä ensimmäiset luonnonmukaisella suodatuksella toimivat laitteet saatiin asiakkaille, niin tulokset olivat hyviä erityisesti korkeilla rautamäärillä.
Alkuvuosien ongelmana oli mainosrahoituksen puute ja alkanut lama-aika.
Kitkutellen jatkettiin hyvän tuotteen, mutta liian pienen volyymin kanssa.
 
 Vuosikymmenen alku oli raskaan laman aikaa, ja pankkien törkeä käyttäytyminen yrittäjää kohtaan vielä teki siitä raskaamman.
Liian usein kävi niin, että ahdinkoon joutunut yrittäjä "otti napin otsaan, tai monta vatsaan"!
Silloin perustin Yrittäjien kriisipalvelu YKRI ry:n joka perustui uskovilla yrittäjillä kiertävän kännykkänumeroon, johon vastattiin 24/7.
Samoin autettiin velkajärjestelyissä, joka silloin vielä varsin tuntematonta.
Seurakunnat ja Yrittäjä järjestö olivat tutkijoina, joiden avulla saatiin kriisirahasto, josta voitiin auttaa, kun yrittäjällä oli "jääkaapissa vain valo"- tilanne!
Itse vetäydyin pois muutaman vuoden kuluttua, kun yrittäjä järjestöstä päin alkoi kuulua viestiä, että toiminta on liian "kristillistä"!
 
Vähän lisää "ressiä" aiheutti 90-luvun puolivälissä täystiilitalon rakentaminen Leinolaan. Siitä lisää RAKENTAMINEN osiossa.
 
Pitkään taiteiltiin kuilun reunalla, mutta kun Kallion laskuopin mukaan kulut ja velat ovat suuremmat kuin varat ja oma pääoma, niin tuloksena on konkurssi! Siinä oli monenlaista sävellystä, mutta lopputuloksena oli, että vanha yhtiöni SEPPO NIKKANEN Ky jatkoi toimintaa kevennetyllä toimintamallilla. Toimisto muutettiin Leinolan kotiimme ja valmistus "autotallipajassa". Yhtenä kantavana tuoteryhmän oli kaivovesisuodattimien lisäksi Baltiaan ja Venäjälle rakennettavien Neste-huoltamoiden vedenpuhdistuksen hoitaminen.
 

2000 luku


Yhteistyö BCDE-Groupin kanssa toi mukanaan määrättyjen tuoteoikeuksien myyntejä, joilla konkurssi aikaisia velkoja saatiin maksettua niin, etteivät osakkaat joutuneet kärsimään taloudellisia tappioita.
Yhtenä anekdoottina voin kertoa, että kyseinen yhtiö puhdisti Hollannissa sikalan jätevedestä juomakelpoista vettä, siten että Omavesi-suodattimet olivat viimeistelemässä!
Toimin silloin osa-aikaisesti Helsingissä ja monia suurehkoja projekteja suunniteltiin näillä tuoteyhdistelmillä toteutettavaksi.
Muutaman vuoden kuluttua jäin kuitenkin pois, koska hommat eivät oikein menneet "putkeen"!
 
 
 
Palataan sitten taas tähän "vesimiehen" hommaan, jota oli jatkunut jo yli 15 vuotta. Jo aikaisemmin asentajani oli sairastunut paksusuolen syöpään ja hän oli pyytänyt kaveriaan auttamaan, kun ei voinut avanteen kanssa vääntää liitoksia. Kun hän sitten kuoli, niin tämä kaveri jäi jatkamaan hommaa.
Sitten kun kauppamiehen eläkeikä lähestyi, niin 2009 voin huoletta jäädä eläkkeelle, koska RISTO PITKÄNEN OY jatkoi toimintaa.
 

2010 luku

 
 Oli outoa olla eläkkeellä, kun ei ollut yhtään yritystä!
Siksi piti perustaa toiminimi KAUPPAMIES Seppo Nikkanen muutamia pikku toimintoja ja konsultointeja varten.
Pitipä myös opiskella kirjankustantajaksi, kun parin kaverin kristillinen yhteiskirja piti saada myyntiin. Onneksi TV7 kustansi seuraavat.
Tämä jäi sitten viimeiseksi yritykseksi toistaiseksi, kun lopetin sen vuosikymmenen lopulla.
Kauppamies ei kuitenkaan jäänyt laiskottelua harrastamaan, mutta niistä aiheista voit lukea KRISTILLINEN HISTORIA osiosta.
 
Kiitos kärsivällisyydestä, jos ole päässyt tähän saakka ja hyvää jatkoa sinullekin!
 
 
 
SEPPO